Cannabis en menopauze

DEUTCH

We weten dat hormoonvervanging voor vrouwen gepaard gaat met verhoogde risico’s, waaronder kanker. Zou cannabis in de toekomst een veiliger en effectiever alternatief kunnen zijn? Studies zeggen van wel.

Opvliegers zijn de grootste vloek tijdens de menopauze, cannabis zou hierin de redding kunnen zijn.

Het verminderen van de reproductieve fase van een vrouw brengt allerlei hormoongestuurde irritaties met zich mee. De meest voorkomende (bij 2/3 van de vrouwen in de menopauze) is de opvlieger. Deze komen op als een vlammenzee, uit het niets, resulterend in zweten en blozen, gevolgd door koude rillingen. Cannabis kan helpen. In feite kan cannabis misschien helpen alle onaangename bijwerkingen van de menopauze te behandelen: slapeloosheid, opvliegers, stemmingswisselingen, seksuele disfunctie en gewichtstoename.

Wat zijn opvliegers?
Opvliegers kunnen door vrouwen in de overgang als een vloek worden ervaren. Ze kunnen ernstig nachtelijk zweten veroorzaken dat de slaap belemmert, plus een dramatische en overweldigende interne piek in temperatuur. Zodra deze opvliegers voorbij zijn – en soms lijken ze absoluut geen “flits” te duren, daalt de temperatuur snel en kunnen koude rillingen snel opkomen.De tijdsduur die iemand in een opvlieger ervaart, varieert van vrouw tot vrouw en op dezelfde manier variëren de bijwerkingen van de menopauze. Opvliegers ontstaan wanneer bloedvaten aan de oppervlakte van de huid verwijden om je af te koelen, wat resulteert in zweet en een snelle hartslag. Aangenomen wordt dat dit allemaal hormonaal wordt aangedreven door een daling van oestrogeen.

Welke behandelingen werken op een opvlieger?
Nou, er zijn tot nu toe niet teveel oplossingen geweest die voor vrouwen écht effectief waren. Hormoonvervangingstherapie (HST) – of oestrogeenvervangingstherapie (ERT) – kan verlichting bieden, maar vrouwen die hebben gevochten tegen borst- of eierstokkanker zijn uitgesloten als kandidaten voor HST, net als vrouwen met hartaandoeningen. Uit recente literatuur blijkt zelfs dat de risico’s van HST veel zwaarder wegen dan de voordelen voor de meeste vrouwen.

Het geheim?
Het geheim van het succes van cannabis zou heel goed kunnen liggen in de werking van het endocannabinoïde systeem van het lichaam. Wanneer er minder oestrogeen in het lichaam is, zoals tijdens de menopauze, worden endocannabinoïden afgebroken. De natuurlijk voorkomende endocannabinoïden van het lichaam kunnen vervolgens worden aangevuld met cannabinoïden uit cannabis.

Op dit moment zijn er geen voltooide klinische onderzoeken naar de werkzaamheid van cannabis bij de behandeling van de menopauze. Er zijn echter eindeloze anekdotische rapporten en als vrouw weet u dat deze rapporten gewicht en inhoud hebben. Getuigenissen, zoals het verhaal van deze anonieme vrouw (http://rxmarijuana.com/shared_comments/menopause.htm) onderstreept de reis met cannabis die veel vrouwen zijn begonnen.

Vrouwen kregen onmiddellijke verlichting van het verdampen van droge cannabisbloemen en mochten ook voordeel ervaren door het gebruik van full-spectrum CBD-olie. Dit gaf vaak 4 tot 6 uur verlichting. Wanneer de symptomen terugkeren, is dit te herhalen.

Hwt blijkt dat je de symptomen van de overgang niet hoeft te accepteren. Cannabis is er voor je!